Hemp gardener in the cannabis field

Pěstování konopí a marihuany - to musíte vědět!

Zveřejněno na: 18.04.2023 (Aktualizováno: 21.07.2023)
Doba čtení: Min.
Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Odborník na zdraví

Pěstování konopí nebo marihuany je vzrušující projekt. Potřebujete k němu jen málo pomůcek a žádné drahé vybavení. Nejdůležitější je, abyste se seznámili se základními informacemi o odrůdách konopí a metodách pěstování. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět pro úspěšné pěstování konopí.

Pěstování konopí a konopí - ne každá rostlina konopí je stejná

Při pěstování konopí je velmi důležité pohlaví. Pro pěstování obvykle používáte samičí rostliny, protože vytvářejí pryskyřičné květy. Pokud si pro pěstování pořizujete semena, ujistěte se, že jsou feminizovaná. Feminizovaná semena jsou vyvinuta tak, aby z nich vznikaly pouze samičí rostliny. Semena, která nejsou feminizovaná, mají 50% šanci, že se z nich vyvinou buď samčí, nebo samičí rostliny. Je nepříjemné, pokud nemůžete využít polovinu sklizně.

Měli byste si také uvědomit, že existuje velmi mnoho různých odrůd konopí. Před pěstováním semen byste se měli informovat o vlastnostech a kvalitách dané odrůdy konopí. Mezi odrůdami konopí jsou někdy závažné rozdíly v následujících vlastnostech:

  • Zápach
  • Velikost
  • Výnos
  • Rychlost růstu
  • obsah THC a CBD

Dalším důležitým aspektem pěstování je rozdíl mezi samonakvétacími a fotoperiodickými odrůdami. Samonakvétací kmeny jsou automaticky kvetoucí rostliny. Po 2-4 týdnech začnou zárodky kvést. Samonakvétací odrůdy jsou méně závislé na vnějších podmínkách.

Fotoperiodické odrůdy naproti tomu potřebují 12 hodin tmy denně, aby přešly do kvetení. Nemají také pevně stanovené vegetační období, proto zpravidla potřebují delší dobu.

Hanf/ Cannabis Stecklinge

Co rostliny konopí potřebují k růstu

Při pěstování konopí provázíte život rostliny. Rostliny konopí, stejně jako všechny ostatní rostliny, potřebují vaši péči a pozornost. Aby rostlina zůstala zdravá a prospívala, potřebuje péči a správné živiny.

Důležité pro pěstování rostlin konopí a konopí - Fresh Air

Aby rostliny mohly růst a prospívat, potřebují oxid uhličitý a kyslík. Z těchto dvou prvků mohou rostliny vyrábět cukr, respektive potraviny.

Pokud pěstujete venku, nemusíte se o čerstvý vzduch starat. Pokud však chcete pěstovat v interiéru, musíte zajistit dostatečné větrání. To umožní rostlinám přirozeně dýchat i v interiéru.

I když nemáte velký rozpočet, můžete si zřídit ventilační systém. V některých případech postačí již několik ventilátorů. Pokud však máte vyšší rozpočet, měli byste investovat do profesionálního ventilačního systému.

Důležité pro pěstování konopí a konopných rostlin - voda

Zdravý růst vašich rostlin je založen na fotosyntéze. Fotosyntéza je zase možná pouze tehdy, pokud má rostlina dostatek světla. Čím vyšší je přísun světla pro vaše rostliny konopí, tím více květů vytvoří.

Pokud pěstujete konopí a marihuanu venku, můžete předpokládat, že přísun světla je dostatečný. V interiéru byste měli zajistit alespoň přívod světla o výkonu 350 až 650 wattů na metr čtvereční.

Důležitá pro napájení světlem v interiéru je teplota, která by v žádném případě neměla být příliš vysoká. Zejména HPS lampy se při provozu zahřívají natolik, že poškozují rostliny. Dbejte proto na to, aby lampy nebyly příliš silné a aby nebyly příliš blízko rostlin.

Voda je pro každý živý organismus nezbytná. Konopí je velmi odolné a často dokáže přežít, i když nemá dostatek vody. Existuje větší riziko, že rostliny konopí přeléváte, což způsobí jejich úhyn.

Chcete-li se ujistit, že rostlinám dáváte správné množství vody, je nejlepší zkontrolovat půdu nebo zeminu. Krátce poté, co půda vyschne, byste měli rostlinu zalít. Než rostlinu zalijete, mělo by být horních 2-6 cm půdy suchých.

Cannabis Pflanze; Cannabis Blatt mit Wassertropfen

Důležité pro pěstování konopí a konopných rostlin - živiny a hnojiva

Dodávat konopí živiny znamená, že rostlinu hnojíte. Základní živiny zpravidla zapracujete do půdy na začátku pěstování nebo je smícháte do roztoku a podáváte rostlinám. Nejvhodnější je, pokud použijete komplexní hnojivý roztok. Na trhu lze zakoupit roztoky, které rostliny vyživí na 12 týdnů.

Pěstování konopí a konopí - tak dlouho trvá

Většině odrůd konopí trvá něco málo přes tři měsíce, než dosáhnou sklizňové zralosti. Pro hlubší pochopení doby pěstování a procesů růstu jsou důležité hlavní fáze životních cyklů rostlin konopí. Dvěma hlavními fázemi jsou vegetační období a kvetení.

Vegetativní období začíná, když se objeví stonek a listy stonku rostliny, a končí, když se na rostlině objeví samčí nebo samičí pohlavní znaky. Vytvořením pohlavních znaků začíná druhá fáze, kvetení. Samičí rostliny vytvářejí bílé chloupky a samčí rostliny pylové váčky.

Hanf Pflanze in den Händen gehalten

Co potřebujete k pěstování konopí a konopí

Vybavení, které potřebujete k pěstování konopí a konopí, závisí na tom, zda chcete konopí pěstovat v interiéru, nebo venku. Pěstování konopí a konopí v interiéru je v zásadě složitější a nákladnější. Je to proto, že v interiéru potřebujete více vybavení, zařízení a pomůcek. Při pěstování v interiéru potřebujete umělé osvětlení, pěstební stan, hnojivo, půdu, zahradnické nářadí a v některých případech i hydroponické zařízení. Pěstování venku je proto obvykle levnější.

Pěstování konopí a konopí - co potřebujete pro pěstování v interiéru

Pokud se rozhodnete pro pěstování v interiéru, budete potřebovat pěstební stan. Pěstební stan je uzavřený prostor, ve kterém jsou umístěny všechny vaše rostliny. Měli byste se ujistit, že má správnou velikost, aby se do něj vešlo potřebné osvětlení a další důležité náčiní.

Zuchtzelt für Cannabis-Pflanzen

Pokud jde o osvětlení, ustálily se dvě možnosti. Můžete si vybrat mezi HDI lampami a LED lampami. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. HDI lampy vedou díky svému výkonu k vysokým výnosům, ale také vyvíjejí velké množství tepla, které poškozuje vaše rostliny. LED lampy jsou k vašim rostlinám šetrnější, ale snižují výnosy. Záleží jen na vás, čemu dáte větší přednost.

Důležitá je také půda a nádoby. Ty tvoří výživný základ a podpůrný systém pro vaše rostliny. Jako nádoby můžete použít plastové nebo látkové květináče. Doporučujeme používat předem vyhnojenou zeminu. Předhnojená půda již obsahuje živiny a usnadní vám práci.

Při pěstování v interiéru se můžete obejít i bez půdy, a to tak, že budete rostliny pěstovat hydroponicky. K tomu je třeba zakoupit příslušné vybavení. Při hydroponickém pěstování můžete používat sladěné roztoky minerálních hnojiv, které se vstřebávají přímo kořeny a podporují zdraví a růst rostlin.

Pokud jde o zásobování vodou, musíte věnovat pozornost obsahu chlóru. Voda z vodovodu je obvykle pro pěstování nevhodná, protože obsahuje příliš mnoho chlóru a vápna, které mohou vaše rostliny poškodit. Pro rostliny konopí byste měli používat filtrovanou vodu s nízkým obsahem chlóru.

Indoor Cannabis-Zucht

Aby vaše rostliny konopí a konopí mohly růst a prospívat v interiéru, potřebujete dostatečný přísun oxidu uhličitého. To znamená, že musíte zajistit cirkulaci vzduchu. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je ventilátor.

Výhodné a doporučené je používat monitory a regulátory klimatu. Ty vám umožní regulovat a řídit světlo, vlhkost, teplotu a CO₂. Optimální růst je zaručen, pokud všechny tyto faktory udržujete konstantní.

Co potřebujete pro venkovní pěstování konopí a marihuany

Venkovní pěstování může být kvůli povětrnostním podmínkám náročné. Proto byste měli naplánovat dodatečnou ochranu svých rostlin. K tomu jsou ideální takzvané horké čepice a chladicí rámy. Pomocí horkých čepic můžete chránit jednotlivé rostliny a pomocí chladicích rámů můžete chránit chladné rámy.

Cold Frames, Beete, Cannabis anbauen

Důležitý pro venkovní pěstování je drenážní systém, jinak budou vaše rostliny zaplaveny přebytečnou vodou. Nejjednodušší možností je vytvoření štěrkového záhonu.

Pokud chcete pěstovat rostliny konopí a konopí v květináčích, měli byste použít vzduchové květináče. Vzduchové květináče zajišťují přirozené prořezávání kořenů, díky čemuž vaše rostliny lépe rostou.

Pokud pěstujete venku, dbejte také na to, abyste používali půdu bohatou na živiny. Kromě toho byste měli rostliny pravidelně hnojit, aby byly zásobeny všemi důležitými živinami.

Jak rozpoznat ideální dobu sklizně pro rostliny konopí a konopí

Měli byste co nejpřesněji znát datum, kdy vaše rostliny začaly kvést, abyste je mohli úspěšně sklidit. Čím přesněji znáte datum zahájení kvetení, tím lépe. Z této informace můžete vyvodit, kolik času potřebuje vaše konopí ke kvetení, a z toho následně odvodit ideální dobu sklizně.

Cannabis Pflanzen braune Härchen überprüfen

Doba kvetení konopí a konopí závisí na odrůdě a značně se liší. Základní rozlišení je mezi indicadominantními a sativadominantními odrůdami. Sativa-dominantní odrůdy potřebují v některých případech 24 týdnů kvetení, než je můžete sklidit. Doba kvetení 24 týdnů je však výjimkou. Indikadominantní odrůdy dozrávají během 7-8 týdnů kvetení. Kromě indica-dominantních a sativa-dominantních odrůd existují také hybridní odrůdy. Jako pravidlo lze uvést, že konopí a marihuana obvykle potřebují do sklizňové zralosti 10-12 týdnů.

Pokud chcete přesněji a výstižněji posoudit, kdy jsou rostliny konopí a konopí připraveny ke sklizni, můžete si prohlédnout chloupky na rostlinách konopí. Budete muset určit procento bílých chloupků, které změnily barvu. U většiny odrůd se barva bílých chloupků mění na hnědooranžovou. Existují však i odrůdy, které vytvářejí růžové nebo fialové chloupky. Jakmile alespoň 40 % chloupků změní barvu, můžete rostliny konopí sklidit.

Rostliny konopí a konopí - sklizeň

Rostliny konopí a konopí byste neměli 2-3 dny před sklizní zalévat. 2-3 dny před sklizní je nejlepší odstranit všechny velké listy, ať už jsou žluté, nebo ne. Velké listy překážejí při sklizni a zpracování. Malé listy však neodstraňujte, protože chrání květy.

Cannabis Ernte; Pflanze ohne die großen Blätter

Zvláště se doporučuje nechat konopí poslední 2-3 dny před sklizní zcela ve tmě a zcela zastavit přívod světla. Tím se stimuluje produkce pryskyřice, která zvyšuje množství kanabinoidů.

Pro samotnou sklizeň byste měli používat větší nůžky, které by měly být dobře nabroušené, abyste s nimi mohli přestřihnout silnější větve. Kromě toho budete potřebovat také menší nůžky, s nimiž můžete provádět jemnější řezné práce.

Hanf Ernte; CBD; kleine Schere für den Feinschnitt

Pěstování CBD - toto jsou rozdíly

Pěstování CBD se v podstatě neliší od pěstování jiných odrůd konopí a konopí. Jedním z důležitých rozdílů však je, že pěstování CBD je legální. Pěstování rostlin obsahujících THC je ve většině zemí naprosto nelegální. Výslovně upozorňujeme, že byste se měli tohoto snažení za všech okolností zdržet. Rostliny CBD se liší genetikou a obsahem THC a CBD.

CBD i THC působí v lidském těle na vlastní receptory, na tzv. endokanabinoidní systém, ale různými způsoby. THC díky svému chemickému složení způsobuje při konzumaci intoxikaci, protože je psychoaktivní. CBD není psychoaktivní a při konzumaci nezpůsobuje intoxikaci. Pocit opojení se tedy při konzumaci CBD nedostaví.

CBD se spíše podává v lékařských souvislostech a používá se k relaxaci. Mnoho konzumentů oceňuje zvýšení celkové pohody a je spojeno s příjemnými hřejivými pocity. Účinek CBD je často přirovnáván k pocitu po teplé koupeli. CBD lze konzumovat v mnoha různých formách.

Cannabis Blüten an denen die braune Härchen deutlich zu erkennen sind

Pěstování CBD - toto jsou rozdíly

Jednoduchou možností je nákup semen a osiva, jejichž obsah THC je velmi nízký, zatímco obsah CBD je velmi vysoký. Před nákupem je třeba mít na paměti, že semena a osivo jsou přírodní produkty. To znamená, že obsah THC a CBD podléhá silným výkyvům. Není neobvyklé, že květy CBD mají obsah THC vyšší než 1 %. Před nákupem semen pečlivě zvažte a důkladně se informujte o právní situaci ve své zemi.

Místo semen je vhodnější kupovat řízky. Velkou výhodou oproti semenům je, že u řízků lze předem přesně odhadnout pohlaví, kvalitu a obsah CBD a THC.

Ať už se rozhodnete jakkoli - sledovat proces růstu a prospívání rostlin je naprosto uspokojující a vhodný koníček pro každého, kdo má zelený palec.

Junge erntet ein Cannabis Feld

Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Diplomovaný biolog, pracovník pro zpracování lékařských informací a doktor zdravotnických věd
O autorovi

Po studiích v Saarbrückenu pracoval Dr. Harald Stephan ve výzkumu a výuce na univerzitách v Marburgu a Bochumi a v univerzitní nemocnici v Essenu, než se v roce 2016 stal samostatným publicistou. Získávání a předávání znalostí považuje za svou životní náplň.

Kromě jeho publikací o buněčné biologii a výzkumu nádorů v renomovaných odborných časopisech lze na internetu nalézt stovky jeho článků na zdravotnická témata. Vysvětluje v nich příčiny nemocí, laboratorní hodnoty, diagnózy i tradiční a nové možnosti terapie.